تاب آوری ذاتی یا اکتسابی؟ مسئله این است!

تاب آوری ذاتی یا اکتسابی

احتمال دارد با خود بیندیشید که چرا بعضی آدم ها تاب آوری بالاتری دارند و بعضی خیر. مهارت تاب آوری همان طور که از نامش پیداست، به دلیل ان که تاب آوری را یک مهارت می دانند، پس اکتسابی و آموختنی است. اما چطور  وچگونه؟ از طریق خواندن کتاب، قرار دادن خودتان در موقعیت های سخت و چالش برانگیز، آزمون و خطاهای مختلف، می توانید این مسئله را در خود پرورش دهید.

بهاره نام یار هستم و در این مقاله قصد دارم به این موضوع بپردازم که تاب آوری ذاتی یا اکتسابی است؟ پس با من همراه باشید.

تأثیر منشأ تاب آوری بر کیفیت زندگی:

تأثیر منشأ تاب آوری بر کیفیت زندگی

تأثیر منشأ تاب آوری بر کیفیت زندگی

تاب آوری ذاتی و کیفیت زندگی:

مطالعات نشان می‌دهند که افرادی که تاب آوری ذاتی دارند، توانایی بالاتری در مقابله با استرس‌ها دارند و در مواجهه با رویدادهای ناگوار کمتر از اختلالات روانی رنج می‌برند. تاب آوری ذاتی باعث افزایش کیفیت زندگی، رضایت شغلی، و بهبود روابط اجتماعی می‌شود.

تاب آوری اکتسابی و کیفیت زندگی:

مطالعات نشان می‌دهند که آموزش مهارت‌های مقابله و تمرین‌های تاب آوری می‌توانند بهبود قابل توجهی در تاب آوری و کیفیت زندگی فرد ایجاد کنند. افرادی که تاب آوری اکتسابی خود را تقویت می‌کنند، توانایی بیشتری در مواجهه با فشارها، حفظ تعادل روانی و سازگاری با محیط زندگی دارند.

منشأ تاب آوری: ذاتی یا اکتسابی؟

تاب آوری ذاتی است یا اکتسابی

تاب آوری ذاتی است یا اکتسابی

نظریه تاب آوری ذاتی:

نظریه تاب آوری ذاتی بر این اصل تأکید دارد که تاب آوری یک صفت ذاتی و فردی است که از طریق عوامل ژنتیکی و شخصیتی شکل می‌گیرد. برخی از محققان معتقدند که تاب آوری توانایی مورد نیاز برای مقابله با استرس‌ها و ضربه‌ها را در فرد تقویت می‌کند. (منبع: Southwick, S. M., & Charney, D. S. (2018))

نظریه تاب آوری اکتسابی:

نظریه تاب آوری اکتسابی معتقد است که تاب آوری می‌تواند از طریق فرآیندهای آموزشی و تمرین بهبود یابد. این نظریه تأکید دارد که ابزارها و روش‌هایی مانند تمرین‌های مقابله، مدیریت استرس، تفکر سازنده و حمایت اجتماعی می‌توانند در تقویت تاب آوری فرد نقش مهمی ایفا کنند. (منبع: Bonanno, G. A. (2019))

ژن تاب و تاب آوری دارای سه جایگاه جدید به نامهای KLHL36، DCLK2 و SLC15A5 است که به تازگی شناسایی شده است. اما اینکه چقدر می تواند در سرنوشت تاب آوری و میزان آن در شما تاثیرگذار باشد، باید گفت که اثیر چندانی ندارد. بیشترین چیزی که در تاب آوری تاثیر گذار است، تلاش خودتان در زمینه افزیش تاب آوری است.

اگر قرار باشد برای مهارت تاب آوری و کسب آن تلاش کنید از سه راه اساسی  و مهم در ادامه باید استفاه کنید:

ریسک پذیر باشید

اگر در بحران ها و اتفاقات زندگی تلاش کنید خطر پذیر باشید، آن سوی بحران ها را تصور کرده و در دل آتش بزنید( اما نه برای هر مورد و مسئله ای)، می توان برای شما، تاب آوری بالاتری را متصور شد. به یاد داشته باشید مقاومت در برابر هر گونه بحرانی درست آن طرف دیوار ترس است. برای آنکه بتوانید ترس های تان را کنار بزنید، باید جرات کنید و خطر کنید.

متعهد باشید

اگر از آن دسته از افراد هستید که در کار و زندگی شخصی تان، مسئولیتی به شما محول می شود، به نحو احسن آن را انجام می دهید و تمام تلاش تان این است که از پس آن بر بیایید، فردی متعهد هستید. تعهد در زندگی یعنی با هر سختی و بحرانی کنار آمدن  و به همین زودی کنار نکشیدن.

کنترل در امور داشته باشید

برای قوی تر شدن و قوی تر ماندن، باید اموری را تحت کنترل خود قرار بدهید که تحت کنترل شماست. نه آنها که تحت کنترل شما نیست و نمی توانید کنترل کنید. خیلی از موارد تحت تاثیر شرایط جامعه و وقایع آن است. مسلم است که آن هایی که شرایط جامعه در آن تاثیر گذار است شما در ایجاد آن بی تقصیرید

اما آن هایی که می توانید تحت کنترل خود قرار دهید، تسلط یابید. هر چقدر به محیط اطراف خود تسلط یابید، می توان اطمینان یافتکه تاب آوری تان افزایش می یابد و در برابر مشکلات مقاوم تر می شوید.

اگر چه طی تحقیقاتی ثابت شده برخی از افراد از نظر ژنتیکی نسبت به بقیه تاب آورتر هستند، اما به این معنا نیست که قابل یادگیری و تغییر نباشد. به یاد داشته باشید تاب آوری موضوعی انعطاف پذیر و قابل تغییر و  رشد می باشد.

با آموختن مهارت تاب آوری می توانید تا حدی به سلامت روان هم دست یابید و در ارتقای آن نیز به خود کمک کنید

فرض کنیم دو فرزند از یک خانواده هستند که هر کدام از میزان تاب آوری متفاوتی برخوردارند. جدا از بحث ژنتیک که البته سهم کمی در تاب آوری دارد، محیطی که این دو نفر در آن قرار می گیرند نیز در میزان تاب آوری تاثیر دارد.

هر کدام از این فرزندان در یک مدرسه با یک گروهی از همسالان، هم کلاسی ها، همکاران در فضای شغلی کار می کنند. مقاوت افراد با در معرض عوامل محیطی قرار گرفتن می تواند به شدت تحت تاثیر قرار گیرد.

نتیجه

تاب آوری، به عنوان یک ویژگی مهم در بهبود کیفیت زندگی، از منشأ ذاتی و اکتسابی ممکن است. تحقیقات نشان می‌دهند که هر دو نوع تاب آوری تأثیر مثبتی در کیفیت زندگی فرد دارند. در نهایت، تقویت تاب آوری از طریق آموزش مهارت‌های مقابله با استرس، سازماندهی منابع اجتماعی، و تمرین مهارت‌های تاب آوری می‌تواند بهبود قابل توجهی در کیفیت زندگی فرد ایجاد کند.

در آخر، اگر فردی هستید که در محیط خانواده از تاب آوری پایین تری برخوردارید و خواهر، برادر، مادر، پدر و همسر همزمان مقاوم تر در برابر مشکلات است، در چرخه معیوب مقایسه نیفتید. اگر توانایی و مهارت تاب آوری را اکتسابی در نظر بگیریم، می توانید برای افزایش آن تلاش کنید.

بهاره نام یار وب‌سایت
این بار آمده ام تا ماندگار شوم...! جاودانگی بهترین است. ولو فقط با یک جمله ی ساده. آن یک جمله می شود اثر انگشت تو در دنیایت.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *