تمرین شکرگزاری آری یا خیر؟

تمرین شکرگزاری بله یا نه

من بهاره نام یار، روانشناس بالینی، در این مقاله می خواهم برخی ابهامات در خصوص مبحث تمرین شکرگزاری را بازگو کنم. با من همراه باشید.

بین مراجعین، با این موضوع بسیار مواجه شدم که به من اعلام می کنند: من با کتاب معجزه شکرگزاری توانستم حال خودم را خوب کنم.

این که ما به عنوان بنده و مخلوق خداوند، وظیفه داریم که همیشه قدردان نعمت های پروردگار باشیم، شکی در آن نیست. امّا گاهی در این میان سوء استفاده هایی از برخی عناوین و مفاهیم معنوی می شود. من به عنوان روان شناس موظفم برخی تصورات غیر علمی را بررسی و تاثیر آن را بر جامعه بازگو کنم.

در یکی از دوره های آموزشی که گذراندم، استاد مربوطه، مابین بحث اصلی به این نکته اشاره کرد که اساتید انگیزشی، کارشان این است که تمام وقت بر روی موضوع انگیزه متمرکز شوند و بر دیگر ابعاد شخصیتی و رشد ی و بلوغی انسان کاری ندارشته باشند. در حالی که انگیزه مانند بنزین، ممکن است روزی تمام شود و نیازمند تجدید قوا باسد.

این در حالی است که مباخث انگیزشی، تمرین شکرگزاری به قصد ایجاد فرکانس های مثبت که تنها فرد را نسبت به امور مختلف زندگی منفعل بار می آورد و…درست زمانی به کار می آید که فرد از لحاظ روان شناختی مورد ارزیابی کامل قرار گرفته باشد. بعد از آن می توان کمی تا قسمتی این ادعا را داشت که سخنرانی های انگیزشی، معجزه شکرگزاری و… می تواند برای انسان کار ساز باشد.

تمرین شکرگزاری چه زمانی؟

تمرین شکرگزاری چه فوایدی دارد؟

تمرین شکرگزاری چه فوایدی دارد؟

این موضوع اهمیت دارد که تمرین شکرگزاری را در چه مقطع زمانی به کار می گیرید و چه انتظاری از آن دارید. فردی که علائم افسردگی دارد و سالهای زیادی است که با افسردگی دست و پنجه نرم می کند، فردی که دارای اختلالات طیف اضطرابی می باشد، و یا مراحلی از سوگ به تاخیر افتاده را سپری می کند، نمی تواند از شکرگزاری انتظار معجزه ی درمانی داشته باشد.

فردی که دچار اختلالات دسته ی نوروتیک ( اضطرابی، افسردگی و…) است، حتما باید برای درمان (روان درمانگر و روان پزشک) اقدام کند. تا زمانی که علائم بیماری در فرد متوسط تا شدید است و زندگی شخص تا حد زیادی تحت تاثیر قرار گرفته است، نمی تواند هیچ تمرین شکرگزاری به قصد تزریق انرژی های مثبت به زندگی اش اانجام دهد. چون هیچ تاثیری نخواهد گذاشت. بلکه به دلیل نتایج عکس، معمولا فرد دچار ناامیدی مضاعف شده و حالش بدتر می شود.

تمرین شکرگزاری و روان شناسی مثبت نگر

در واقع موارد انگیزشی، تمرین شکرگزاری و … جزئی از روان شناسی مثبت نگر محسوب می شوند. طی بررسی محققین، این روش ها تا حد کمی تاثیر گذار می باشد. اما به جای روش های درمانی نمی توانید از آن ها بهره مند شوید.

نکته بعدی این است که محلی و مکانی که این مباحث در آن ها ارائه می شود هم بسیار اهمیت دارد. جامعه با جامعه تفاوت های زیادی دارد. هر جامعه ای با فرهنگ ها، آداب و عرفهای متفاوتی نسبت به جوامع دیگر ظاهر می شود.

مسلم است که در مورد مباحث شکرگزاری و انگیزشی هم این موضوع صدق می کند. انگیزه ای مانند یک سوخت بی پایان که البته تصوری دور از ذهن است، به نظر می رسد که برای جامعه ای مانند جامعه ما ایران نیست. زیرا در ایران چیزی که بیش از پیش به چشم می خورد غیر قابل پیش بینی بودن اوضاع و شرایط است.

جامعه ای که انقدر ابهام در آن موج می زند، نمی توان در آن با قوانین مثبت نگری صرف و شکرگزاریِ تنها به موفقیت رسید. در کنار آن حتما باید زیر ساخت های قوی و محکم برای آینده ساخت و زندگی خود را پلن بندی کرد. این به این معناست که اگر نقشه یا مسیر شماره یک جواب نداد، از مسیر شماره دو حرکت کنید و هیچ وقت ناامید نشوید.

جایگزین معجزه پنداری در شکرگزاری، داشتن تفکر حل مسئله است

حل مسئله جایگزین مناسب

به عقیده من، جامعه ایران بیشتر از اینکه نیاز به معجزه ای به نام شکرگزاری و امید بستن به تفکر ثروت ساز و موفقیت های غیرواقعی داشته باشد که با نشستن بر مَسند تفکر بدون عمل قرار است شکل بگیرد، به تفکر حل مسئله نیاز دارد.

افراد در ایران نیاز دارند مسائل خود را بر روی میز گذاشته و برای آن ها راه حل برگزینند. این گونه است که حداقل می توانند ادعا کنند قدمی در جهت بهتر شدن امور زندگی شان و تغییر بر خواهند داشت. زیرا تغییر نیازمند خواستن و برخاستن است.

این تصور که خواستن توانستن است، به نظر می رسد واژه ای به نام برخاستن را جا انداخته است. زیرا هر خواستنی مساوی با توانستن نیست. خواستنی که هیچ برخاستن و اقدامی برایش صورت نگیرد، دردی درمان نمی کند.

پس لطفا…! از امروز این تصور غلط را دور بریزید. هیچ معجزه ای در دنیای امروز وجود ندارد که بتوانید به آن متوسل شده و موفق شوید. موفقیت در درون شما و وابسته به باورهای اساسی یا همان باورهای بنیادین است.

در ضمن در صورتی که با علائم یکی از اختلالات روان شناختی روبرو شده و آن را تجربه کردید، به هیچ عنوان از معجزه های تمرین شکرگزاری و تمرین های موفقیت صرف به عنوان ابزار درمانی استفاده نکنید. این موضوع را هم در نظر بگیرید هر چقدر خود درمانی کرده و به متخصص کاربلد مراجعه نکرده و درمان اختلالی را به تعویق بیندازید، کار برای تان سخت تر می شود.

اگر در شغل تان احساس خوبی ندارد، شاید دچار فرسودگی شغلی شده اید. پس می‌توانید با مطالعه مقاله فرسودگی شغلی چیست به این آگاهی برسید.

در آخر

کاری که شما باید انجام دهید، در صورت وجود علائم اختلال، حتما به روان درمانگر مراجعه کنید. در صورت نیاز به دارو، با تشخیص روان درمانگر به روان پزشک مراجعه کنید. در صورت بهبودی نسبی و برگشت نسبی خلق و خو به حالت طبیعی، حالا می توانید بر روی مهارت های مختلفی از جمله حل مسئله کار کنید و از ان به عنوان حل المسائل استفاده کنید.

هیچ وقت برای رسیدن به موفقیت به یک عامل بیرونی امید نبندید. زیرا موفقیت و راه ها و مسیر رسیدن به آن در درون شماست.(+)فرسودگی شغلی چیست؟

فقط کافیست مسیرها را به روی خود نبندید و مسیرهای مختلف را امتحان کنید. این است آن معجزه ای که انتظارش را دارید.

بهاره نام یار وب‌سایت
این بار آمده ام تا ماندگار شوم...! جاودانگی بهترین است. ولو فقط با یک جمله ی ساده. آن یک جمله می شود اثر انگشت تو در دنیایت.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *