تاثیر افزایش سن بر فرسودگی شغلی چیست؟

تاثیر افزایش سن بر فرسودگی شغلی چیست؟

من بهاره نام یار، روان شناس بالینی، در این مقاله قصد دارم در مورد تاثیر افزایش سن بر فرسودگی شغلی صحبت کنم. همان طور که در مقالات قبلی در مورد فرسودگی شغلی صحبت شد، فرسودگی شغلی، حالاتی از خستگی و بی انرژی و بی انگیزگی در مورد کار است که افراد اغلب آن را با افسردگی اشتباه می گیرند. هر چند اگر زودتر به داد آن نرسید، احتمال اینکه به مرور علامت ها افزایش یافته و تبدیل به افسردگی مزمن شود، هست.

عوامل بسیاری هستند که در فرسودگی شغلی و افزایش آن تاثیر گذارند. یکی از این عوامل افزیش سن است. حال آن که چگونه می تواند در فرسودگی تاثیر بگذارد در ادامه توضیح خواهم داد.

فرسودگی شغلی، در بیشتر مواقع از تکرار انجام یک کار ثابت که احتمالا فشار مضاعف برای فرد ایجاد می کند، در درازمدت ایجاد می شود. حال، در نظر بگیرید که یک فرد سالیان سال است که در یک کار ثابت با یک فشار کاری ثابت در حال کار کردن است.

این فرد در زمان کاری که انجام می دهد، بعد از مدت طولانی ، اگر کارمند باشد نزدیک بازنشستگی و اگر دارای یک شغل شخصی باشد و کسب و کار خودش را داشته باشد، احتمالا در آستانه پنجاه و شصت سالگی احساس خستگی مفرط و عدم لذت از کار دارد. این فرد اتفاقا بیش از بقیه باید به داد این حس و حال خود برسد تا کمتر دچار بی انگیزگی شود.

پدیده فرسودگی شغلی که به خاطر فشار کاری در محیط کار پدید می آید، علل متعددی دارد که در مقالات قبلی اشاره شد. از جمله مواردی مثل عدم اختیار و کنترل بر شرایط محیط کار، درآمد ناکافی، نبود پاداش و تشویق حین کار، حجم بالای کار و … می تواند باعث فرسودگی در بلند مدت شود.

حال، با بالا رفتن سن، می تواند این موارد را تشدید کند. حس فرسودگی شغلی حسی است که ممکن است در سال های آخر و نزدیک به بازنشستگی، سراغ تان بیاید.

اگر بلد نباشید از پس مشکلات شغلی و فشار های محیط کار برآیید، ممکن است در سنین بالا درگیر فرسودگی شغلی شوید.

از عوامل تاثیر افزایش سن بر فرسودگی شغلی موارد زیر می باشد:

  • میزان درآمد
  • ساعات کاری 
  • محل کار
  • سابقه کاری
  • نوع کار

تاثیر افزایش سن بر فرسودگی شغلی، میزان درآمد

تاثیر افزایش سن بر فرسودگی شغلی چیست؟

تاثیر افزایش سن بر فرسودگی شغلی چیست؟

میزان درآمد در کنار افزایش سن از عواملی محسوب می شود که می تواند بر فرسودگی شغلی تاثیر بگذارد. میزان درآمد و امنیت شغلی یا تامین مالی بعد از بازنشستگی یا نزدیک به بازنشستگی افرادی که حقوق ثابتی از دولت یا بخش های خصوصی دریافت می کنند، می تواند تاثیر گذار باشد.

هر چند در بسیاری از موارد میزان حقوق دریافتی در اختیار و تحت کنترل خود فرد نیست. اما تا جایی که ممکن است می تواند با یافتن شغل جدید و کسب و کار شخصی آن را کنترل کرده و افزایش دهد.

به یاد داشته باشید تا زمانی که درآمد بر شما و زندگی تان سوار است و این هزینه ها است که شما را تحت کنترل خود در آورده است، نمی توانید این ادعا را داشته باشید که فرسودگی کاهش یابد.

تاثیر افزایش سن بر فرسودگی شغلی، ساعت کاری

ساعت کاری در کنار افزایش سن می تواند در افزایش فرسودگی شغلی موثر واقع شود. گاهی برخی شغل ها در کنار حقوق و مزایای بسیار ناچیز، ساعت کاری فزاینده ای دارد.

از این رو می توان بین ساعت کاری بالا و فرسودگی شغلی رابطه مثبتی یافت. هر چقدر ساعت کاری افزایش یابد، فرسودگی شغلی نیز افزایش می یابد.

ساعت کاری در هفته در یک کارمندی ساده 6 تا 8 ساعت پیش بینی می شود. این در حالی است که در شغل های سخت و طاقت فرساتر مثل کارگران ساختمانی و کارخانه ها، این میزان افزایش می یابد.

فردی که برای بدست آوردن حداقل  های زندگی باید صبح تا پاسی از شب و یا در شیفت شب کار کند، احتمال اینکه دچار فرسودگی شغلی شود بیشتر از بقیه افراد است.

تاثیر افزایش سن بر فرسودگی شغلی، محل کار

تاثیر افزایش سن بر فرسودگی شغلی، میزان درآمد

تاثیر افزایش سن بر فرسودگی شغلی، میزان درآمد

محل کار، از مواردی است که در کنار افزایش سن می تواند منجر به فرسودگی شغلی شود. اگر محل کارتان دارای ویژگی های تغییر ناپذیر و سخت کاری است،این حس تغییر ناپذیری مداوم و اینکه با خود بیندیشید که تا آخر بازنشستگی قرار است چنین جایی کار کنم، بدون ذره ای تغییر، مسلما در دراز مدت باعث فرسودگی شغلی می شود.

تاثیر افزایش سن بر فرسودگی شغلی، سابقه کاری

سابقه کاری در کنار افزایش سن، از عواملی است که به مرور زمان باعث فرسودگی شغلی شود. افرادی که در شُرف بازنشستگی هستند، باید بیش از افراد دیگر مراقب اوضاع روحی و روانی خود، مخصوصا مسئله فرسودگی باشند.

تاثیر افزایش سن بر فرسودگی شغلی، نوع کار

نوع کار نیز اهمیت زیادی در ایجاد فرسودگی شغلی دارد. مثلا همان طور که در بالاتر اشاره شد، کارهایی که انرژی جسمی زیادی از فرد می گیرد، می تواند در بالا بردن فرسودگی شغلی تاثیر گذار باشد. در حالی که کارهایی با فعالیت بدنی کمتر این احتمال را کمتر ایجاد می کند.

همچنین استمرار در انجام یک کار ثابت و تکراری می تواند در بلند مدت در فرد ایجاد فرسودگی کند. این استمرار در کنار افزایش سن می تواند فرد را با فرسودگی مواجه کند.

توصیه ی نهایی

اگر شما هم متوجه تاثیر افزایش سن بر فرسودگی شغلی شده‌اید، تلاش کنید با روش های خودمراقبتی بر کاهش یا رفع آن اقدام کنید. چون این کار باعث افزایش طول عمر(+) هم می‌شود.

با گذاشتن یک شاخه گل یا گلدان طبیعی بر روی میزکار، مهمان کردن خود به یک فنجان قهوه و دمنوش های آرامش بخش، چسباندن نوت بوک هایی که روی میز یا قفسه کتاب تان در محل کار چسبانده و روی آن جملات آموزنده می نویسید، مدیتیشن کردن در محل کار، خواندن حداقل یک صفحه کتاب روزانه در محیط کار و … تلاش کنید فضای کاری تان را تلطیف کنید.

رزرو وقت مشاوره با بهاره نام یار

اگر دوست دارید به صورت عمیق تر مسائل روانشناختی خود را حل کنید می‌توانید روز رزرو وقت مشاوره کلیک کنید تا در جلسات مشاوره با هم گفت گو کنیم و مسئله شما را از ریشه حل کنیم.

بهاره نام یار وب‌سایت
این بار آمده ام تا ماندگار شوم...! جاودانگی بهترین است. ولو فقط با یک جمله ی ساده. آن یک جمله می شود اثر انگشت تو در دنیایت.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *