زندگی شخصی چه تاثیری بر فرسودگی شغلی افراد دارد؟

تاثیر فرسودگی شغلی بر زندگی

من بهاره نام یار، روان شناس بالینی، در این مقاله درباره تاثیر فرسودگی شغلی بر زندگی با شما صحبت کنم. با من همراه باشید.برای من این اتفاق افتاده که گاهی نتوانسته ام اتفاقات و مسائل زندگی شخصی را کنترل کنم. در نتیجه انرژی منفی ناشی از آن به صورت خودکار بر روی عملکرد من در شغل تاثیر منفی گذاشته است.

از لحاظ جنسیتی، این موضوع در خانم ها بسیار بیشتر از آقایان اتفاق می افتد. به این صورت که خانم ها به دلیل ساختار مغزشان که به صورت یک صفحه ی یک پارچه است، اغلب تفکیکی بین کارکرد مغز در زمینه ی مسائل عاطفی- هیجانی، شغلی،اجتماعی و اتفاقات درون اجتماع و… ندارند.

در نتیجه برای خانم ها این اتفاق رایج است که اگر آشفتگی خاصی را در شب گذشته تجربه کنند، احتمالا کارکرد شغلی فرد در روز بعد کاهش محسوسی پیدا کند و  به مرور دچار فرسودگی شغلی می شود.

عوامل زیر در زندگی شخصی می تواند در افزایش فرسودگی شغلی تاثیرگذار باشد:

خشم حل نشده

خشم حل نشده یک مورد از تاثیر فرسودگی شغلی بر زندگی است. خشم حل نشده زمانی اتفاق می افتد که موقع مشاجره با شخصی نتوانسته اید به موقع خشم خود را درست ابراز کنید.

سرکوب خشم، حتی زمانی می تواند اتفاق بیفتد که به ظاهر مشاجره و جر و بحثی اتفاق نیفتاده. اما دو طرف اختلاف، با قهر و کینه صحنه را ترک می کنند. در هر دو حالت بالا خشم های سرکوب شده ممکن است در زندگی شخصی و بعد در فرسودگی شغلی فرد تاثیر مخربی بگذارد.

 اختلافات خانوادگی

اگر فردی هستید که با خانواده، بخصوص همسر، دائم با چالش مواجه هستید و مهارت مقابله با هیجانات منفی را هم ندارید، ممکن است این درگیری و اختلافات به حوزه ی شغلی شما کشیده شود. اگر این مسائل را حل نکرده باقی بگذارید، به مرور زمان می تواند باعث افت کیفیت شغلی و در نهایت خستگی روانی و فرسودگی شغلی در شما شود.

تلاش کنید در  مورد اختلافات تان،اول از همه صحبت کنید. برای هم وقت بگذارید و با مطرح کردن مشکلات سعی در رفع اولیه مشکلات و دغدغه ها داشته باشید.

در صورت حل نشدن آن ها حتما به یک متخصص زوج درمانگر یا خانواده درمانگر مراجعه کنید و مشکلات تان را مطرح کنید.

به هیچ عنوان نگذارید بار مشکلات روی هم تلنبار شود. این انبارشدگی و حل نشدن، در دراز مدت بر روی امور دیگر زندگی همچون شغل و فعالیت های اجتماعی تان تاثیر مخرب می گذارد.

 ویژگی های شخصیتی

ویژگی های شخصیتی افراد نیز در بلند مدت می تواند بر فرسودگی شغلی تاثیر زیادی بگذارد. فردی که دارای ویژگی هایی مثل زودرنجی، تحریک پذیری، عدم کنترل خشم، شک و تردید به رفتار دیگران بخصوص همسر و… باشد احتمال اینکه درآینده این موضوع بر روی عملکرد کاری فرد تاثیر منفی می گذارد.

جنگ های درونی

اگر هنوز نتوانسته اید با خود در مورد اختلافی که با همسر، دوست، آشنا یا بستگان داشته اید کنار آمده، موضوع را در درون خود حل کرده و به پذیرش برسید، احتمال دارد جنگ های حل نشده ی درونی را بخواهید با خود به محل کار حمل کنید.

دغدغه های فرزندآوری و مسئولیت های فرزند

ممکن است از آن دسته از افراد باشید که با همسر خود بر سر مسئله فرزندآوری، چگونگی نگهداری فرزند بعد از اتمام مرخصی زایمان و … با چالش های مختلفی مواجه شوید. اگ

تاثیر فرسودگی شغلی بر زندگی

تاثیر فرسودگی شغلی بر زندگی

ر بلد نباشید درست با آن مقابله کنید، احتمال دارد این موضوع منجر به افت عملکرد و فرسودگی شغلی در شما شود.

تاثیر فرسودگی شغلی بر زندگی در ادامه زندگی خانوادگی شما تاثیر دارد. راه چاره این است که حداقل قبل از اینکه اقدام به بچه دار شدن کنید، 90 درصد از این چالش ها را حل کرده باشید تا دیگر دغدغه ای در این خصوص نداشته باشید.

یکی از راه ها این است که مرخصی بدون حقوق بگیرید تا زمانی که بتوانید از تنها ماندن نوزاد نزد مراقبین دیگر تا حدی مطمئن شوید. چون اکثر مادران از سپردن بچه در سنین زیر یک سال به مهد کودک، به دلیل امنیت کودک، حفظ سلامت جسمی و روانی کودک و مراقبت کودک، امتناع می ورزند.

اگر شما مادر فرزند تازه متولد شده ای هستید که به خاطر تولد فرزند، دغدغه نگهداری فرزند برای تان تبدیل به معضل بزرگی شده، تلاش کنید از مادر خود یا مراقبی در بین اعضای خانواده کمک بگیرید و ساعت کاری خود را به ساعت های کمتر محدود کنید تا کودک دوری شما را کمتر حس کند. در این مواقع همکاری حداکثری اعضای خانواده لازم است.

مشکلات مالی

شما چه آقا باشید یا یک خانم، احتمالا با مشکلات مالی فراوانی در طول زندگی مواجه خواهید شد. حال آنکه اگر از مانیت شغلی، در آمد پایین یا حقوق و مزایاو پاداش و … معوقه هم روبرو شوید که بیشتر احتمال دارد با دغدغه مالی مقابله کنید.

اگر یک تنه به جنگ کمشکلات مالی در زندگی بروید و درخواست کمک از کسی نکنید، نمی شود انتظار داشت چالش های شغلی که باعث ایجاد فرسودگی شغلی در شما می شود،به راحتی طی کنید. چرا که تاثیر فرسودگی شغلی بر زندگی به خاطر زمان های زیادی از زندگی که به کار مشغول هستید بسیار زیاد است.

در این گونه مواقع، از مهارت حل مسئله بهره مند شوید. تا جایی که امکان دارد از مسائل خود کوه نسازید و برای هر کدام شان راه حلی جست و جو کنید. همین تفکر حل مسئله و قدرت تصمیم گیری تا حد زیادی می تواند در حل چالش های مالی به شما کمک کند.

در ادامه به این مهارت بیشتر خواهیم پرداخت:

داشتن تفکر حل مسئله

حل مسئله همان طور که در برخی از مقالات به اختصار اشاره کردم، از مهارت های ده گانه زندگی محسوب می شود که برای حل بسیاری از مساائل زندگی به کمک ما می آید.
باید تلاش کنید به شیوه منطقی مسائل خود را حل کنید نه آنکه تا مسئله ای برای مان پیش می آید، از طریق هیجانات بخواهید آن را حل کنید

حل کردن مسئله به شیوه هیجان مدار، به دو شیوه سازگار و ناسازگار انجام می شود.

روش مقابله هیجان مدار به شیوه ی سازگار، شیوه ای است که فرد در آن دست کم از روش مناسب مثل دعا، نیایش، مدیتیشن و… اقدام به حل مسئله خود می کند. به خود فرصت می دهد تا هیجانات منفی جای خود را به هیجانات مثبت بدهد.
در حالی که در شیوه ناسازگار هیجان مدار دست به دامن مواد مخدر، الکل، روابط متعدد عاطفی و ناوموفق، و… می شود. که هیچ کدام به خودی خود حلال مسائل فرد نمی باشد.

شیوه درست حل مسئله شیوه مسئله مدار است که فرد در آن فرد مشکل را به دید یک مسئله می بیند. زمانی که شما تلاش می کنید مشکل را مسئله بپندارید، قابل حل بودن آن برای تان به وضوح تداعی می شود. در جهت حل آن قدمی برمی دارید و برایش چاره ای می اندیشید.

 

مراحل حل مسئله

تاثیر فرسودگی شغلی بر زندگی

تاثیر فرسودگی شغلی بر زندگی

ما به کمک حل مسئله می‌توانیم تاثیر فرسودگی شغلی بر زندگی کنترل کنیم. در اینجا به اختصار درمورد مراحل تفکر حل مسئله توضیحاتی خواهم داد.

درک تفکر حل مسئله

در ابتدای مسیر باید در خود این نگرش را ایجاد کنید که: می توانید مسئله را به درستی حل کنید. مسئله شما هر چقدر هم سخت و طاقت فرسا باشد، باز هم قابل حل است. به شرط آنکه بررسی لازم صورت گیرد. همچنین این ذهنیت را در خود ایجاد کنید که توانایی حل این مشکل و مسئله در شما موجود است.

توصیف مشکل

مشکل خود را بشناسید و آن را به درستی وصف کنید. شناخت مشکل، و ارائه راه حل به نحوی صحیح و متناسب با آن، می تواند به حل مسئله کمک کند. مشکل هر آنچه باشد غیر قابل حل نپندارید. تا زمانی که شما مشکل را غیر قابل حل بدانید، نخواهید توانست قدم از قدم در جهت بهبود شرایط بر دارید.

تهیه فهرستی از راه حل ها

حال نوبت آن است که راه حل های مختلف را از روش بارش افکار، بر روی برگه بیاورید. اصلا در این مورد ترسی به خود راه ندهید. تا می توانید راه حل های مختلف ( بی ربط و با ربط) را بر روی کاغذ بیاورید. زمانی که راه حل ها عینی و قابل دیدن باشند، تازه می توان در مورد درست یا نادرست بودن آن ها تصمیم گرفت. حتی اگر شده 20 راه حل یا حتی بیشتر را فهرست کنید.

انتخاب بهترین راه حل

در این مرحله نوشتن فایده و زیان می تواند کمک کند بهترین راه حل را پیدا کنید. برای هر کدام از راه حل های درج شده در فهرست، هر تعدادی که به نظرتان می رسد، سود و زیاد بنویسید. از تکنیک اگر ….آن وقت برای هر راه حل استفاده کنید. برای خود راه حل ها را تحلیل کنید که اگر از آن راه حل یا راه حل دیگری استفاده کنم، آن وقت … و تا زمانی که برای تمام راه حل ها این تمرین را انجام دهید، آن را ادامه دهید.

اجرای راه حل مورد نظر

حال زمان اجرای راه حل برای برطرف کردن تاثیر فرسودگی شغلی بر زندگی است. اینجاست که تمام مراحل بالا به مرحله اجرا می رسد. بهترین راه حل را از میان راه حل های بالا که بیشترین سود را برای شما داشته است انتخاب کنید و اجرا کنید.

ترس به خود راه ندهید و تنها اجرا کنید. در بدترین حالت ممکن اشتباه می کنید. همه ی آدم ها در بازه ای از زمان در زندگی مرتکب خطا می شوند.

ارزیابی راه حل های اجرا شده

در این مرحله، وقتی بازه ای از زمان را سپری کردید و راه حل شما به مرحله اجرا رسید، نتیجه را مورد ارزیابی قرار دهید.
بررسی راه حل اجرا شده توسط شما باعث می شود نواقص کار را تا حد زیادی بتوانتید مشخص کنید.

سخن آخر

زندگی شخصی و پرداختن به امور شخصی زندگی از اهمیت ویژه ای برخوردار است. اما موضوعات شخصی و پرداختن به چالش های زندگی شخصی که بین اعضای خانواده یا زندگی مالی تان اتفاق می افتد، می تواند در بلند مدت باعث فرسودگی شغلی می شود. تاثیری که چالش های زندگی شخصی بر شغل شما می تواند بگذارد، اگر توانایی مقابله و حل مسائل را نداشته باشید، می تواند ضررهای جران ناپذیری به شغل تان بزند.

راه حل

با گذشت زمان در زندگی، تاثیر زندگی شخصی بر فرسودگی شغلی بیشتر خود را نشان می دهد. اگر متاهل هستید و در زندگی متاهلی خود با همسر دچار مشکل شده اید، به جای حل مسئله توسط افراد کم تجربه که به خیال خود فکر می کنند به نفع دو نفر صحبت می کنند، از افراد متخصص در امور روان شناسی و مشاور خانواده که در کار خود با تجربه هستنند، کمک بگیرید.

اگر مجرد هستید، مشکلات منزل را تا جایی که امکان دارد به محل کار انتقال ندهید. منتقل کردن چالش های منزل به همکاران، جز ایجاد حس منفی و ارائه راه حل هایی که گاهی از کم تجربگی یا سوگیری از سمت آن ها می باشد، چیز دیگری نیست.
در بسیاری از مواقع مشکلات شخصی که در بلند مدت فرد را با فرسودگی شغلی مواجه می کند، ارتباطی با بحث تاهل و تجرد فرد ندارد.

همین که فرد نتواند هیجان منفی ناشی از چالش های پیش آمده را کنترل کند، احتمال دارد این موضوع به کار و زندگی شغلی وی نفوذ کند.

در نتیجه تلاش کنید تا حد ممکن برای مشکلات تان، راه های مختلف را امتحان کنید.

در این مقاله تاثیر فرسودگی شغلی(+) بر زندگی را بررسی کردیم و مجموعه راهکارهایی برای کنترل آن به شما ارائه دادیم. شما در مورد تاثیر فرسودگی شغلی بر زندگی خود برای ما بنویسید. چه راهکاری را در پیش می‌گیرید؟ آیا راهکار شما در رابطه با تاثیر فرسودگی شغلی بر زندگی نتیجه بخش بوده است؟

نظرات خود را در بخش نظرات همین صفحه بنویسید تا پاسخگوی شما باشیم.

بهاره نام یار وب‌سایت
این بار آمده ام تا ماندگار شوم...! جاودانگی بهترین است. ولو فقط با یک جمله ی ساده. آن یک جمله می شود اثر انگشت تو در دنیایت.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *